+358 40 529 0048 info@biokarjalohja.fi

Bio Karjalohja Oy jatkaa (lokakuusta 2012) Sakkolan tilan ja Sakkola Bioproductsin 1980-luvulla aloittamaa toimintaa. Prosessilaboratoriomme sijaitsee Sakkolan tilalla. Eläinsuojat ja laidunalueet Karjalohjalla ovat modernit ja uusitut. Toimintaa varten meillä on käytössä 14 hevosta, n. 350 lammasta ja 10 kukkoa.

Kaikki eläimet ovat omiamme, lampaat meillä syntyneitä ja kasvaneita ja verenottoon totutettuja ja niitä pidetään nimenomaan tätä toimintaa varten. Veri otetaan eläimen kaulalaskimosta. Eläimet ovat terveitä ja eläinlääkärin valvonnassa, ne eivät ole teuraseläimiä. Eläimet saavat rautaa ja niiden Hb/Hkr-arvoja seurataan säännöllisesti.

Olemme mukana vapaaehtoisissa scrapie- ja maedivisnavalvonnoissa.

Lampaat laiduntavat ulkona lähes puolet vuodesta ja sisäruokintakauden viettävät pihatossa vapaalla korsirehuruokinnalla.

Hevoset elävät lajinmukaista elämää vapaana laumassa pihattotallissa ja tarhassa ja suurilla laitumilla. Niillä ratsastetaan ja harrastetaan hevosten ja ihmisten mielenvirkistykseksi.

Veri otetaan eläimistä normaalisti torstaina. Se prosessoidaan ja pakataan lähettämistä varten perjantaina ja lähetetään asiakkaille maanantaina. Kuljetukset tapahtuvat Postin kautta asiakkaan toivomuksen mukaisesti. Pääkaupunkiseudun asiakkaille viemme veren itse. Veri saapuu asiakkaille normaaliviikkoina tiistaiaamuna. Suosituksemme on, että veri käytetään n. 2 viikon kuluessa ottopäivästä, riippuen tietysti asiakkaan tarpeista.

Toimituksemme ovat erittäin joustavat. Asiakas tekee perustilauksen aikaisempaan kulutukseensa pohjautuen. Vakiotilausta voidaan pienentää tai suurentaa asiakkaan kulloinkin arvioidun tarpeen mukaisesti viimeistään toimitusta edeltävän viikon torstai-aamupäivänä. Näin verta ei jää vanhentumaan ja hukkaan.

Kaikki verenottoon tarvittavat valmistelut ja sen prosessointiin liittyvät toiminnat tapahtuvat aseptisesti laminaarivirtauskaapeissa, jossa myös pullot veren ottoa varten valmistellaan ja lähetystä varten puretaan kertakäyttöpulloihin.

Pullojen etiketeissä tiedot ovat suomen kielellä. Etiketistä selviää milloin ja mistä lampaasta/hevosesta/kukosta juuri kyseinen veripullo on otettu.

Veri toimitetaan asiakkaalle 500 ml, 300 ml tai 100 ml pulloissa. Jokaisesta lähtevästä pullosta viljellään näyte suklaamaljoilla ennen toimitusta asiakkaalle.

Jos veren käytössä ilmenee ongelmia (asiakas havaitsee näytteissään kasvua, veripullo on vuotanut tai vaurioitunut kuljetuksessa tms), korvaamme pilaantuneen pullon, huolimatta siitä miksi ja missä ongelma on syntynyt, joko laskussa tai seuraavassa lähetyksessä tai tarvittaessa lähetämme korvaavan veren niin pian kuin teknisesti mahdollista.

Koska samat ihmiset huolehtivat koko ketjusta (omistavat ja hoitavat eläimet, ottavat veren, tekevät työn laboratoriossa ja hoitavat tilaukset) ja koska toimitilamme sijaitsevat tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta, voimme erityistilanteissa tarvittaessa hyvinkin nopeasti toimittaa verta asiakkaalle.

Tiedämme myös tarkkaan mitä rehuja (pääosin itse viljelemiämme ja lisäksi naapuritiloilta korjaamiamme) eläimemme saavat, miten niitä hoidetaan ja voimme olla varmoja ettei antibiootteja tai muita lääkkeitä ole verenluovuttajaeläimille käytetty.

Ulkomailla aika-ajoin puhkeavat epidemiat (mm. suu-ja sorkkatauti) ovat toisinaan sulkeneet rajat ulkomaisilta eläinperäisiltä tuotteilta. Lakot esim lentokuljetuksissa, tulivuorenpurkaukset ym luonnonilmiöt voivat estää kuljetuksia ulkomailta. Myös tässä korostuu vahvuutemme perheyrityksenä luotettavana ja varmana toimittajana.

Koko toimintamme aikana ei ole koskaan tullut tilannetta ettemme voisi toimittaa verta sovitusti asiakkaillemme.

Teija Rautiainen

laboratoriovastaava